Utilizarea erbicidelor in cultivarea porumbului

Cultivarea porumbului in Romania are o traditie indelungata. In ultima perioada, agricultura in care se folosesc utilaje si echipamente moderne este in continua dezvoltare. Cu toate acestea, cultura porumbului se realizeaza inca in conditii destul de dificile,  deoarece aceasta planta are probleme deosebite de imburuienare.

Foarte multe parcele cultivate cu porumb se afla in apropierea altor pamanturi necultivate, care reprezinta surse de imburuienare, iar prin faptul ca se practica frecvent monocultura, in mod special in primele doua luni dupa rasarire, porumbul este foarte sensibil la aparitia buruienilor. In prima faza, porumbul creste destul de lent, iar plantele se afla in numar redus (aproximativ 5-7 plante / metru patrat). In cazul in care porumbul nu este erbicidat, se poate pierde o foarte mare parte din cultura, aproximativ intre 50 si 90 la suta, devenind astfel o cultura nerentabila.

camp-porumb

Erbicidarea porumbului

 In primul rand, orice erbicide folosite trebuie sa provina de la firme sau societati comerciale autorizate, care produc erbicide omologate. Erbicidarea porumbului se poate face inainte de semanat, in perioada preemergenta (perioada cuprinsa intre semanat si rasarit) sau postemergent (dupa rasarire).

Principalele specii de buruieni care apar in terenurile cultivate cu porumb sunt buruieni monocotiledonate anuale, buruieni cu frunza ingusta (mohor, pir, costrei, odos, iarba barboasa), buruieni dicotiledonate anuale, buruieni cu frunza lata (rapita, busuioc porcesc, loboda, stir, zarna) si buruieni dicotiledonate perene (volbura, susai, palamida).

In functie de buruienile care exista pe fiecare parcela, este indicat sa se foloseasca un erbicid pentru porumb cu un spectru larg de combatere. In unele cazuri se poate folosi o combinatie de erbicide.

Primavara se poate observa in special prezenta buruienilor dicotiledonate anuale si perene, dar si a buruienilor monocotiledonate anuale si perene, asa ca nu se poate lucra solul pana cand nu se efetueaza o erbicidare.

In cazul in care este necesara efetuarea unei erbicidari in faza preemergenta, in special pentru a combate buruienile monocotiledonate si dicotiledonate anuale, se pot folosi erbicide precum Adengo 465 SC, Merlin Duo, sau Dual Gold 960 EC. Aceste erbicide pot fi administrate imediat dupa semanarea porumbului pana la rasarirea acestuia.

In faza postemergenta, se poate interveni cu erbicide specifice, care combat buruienile rasarite, substantele active fiind absorbite de buruieni prin frunze si partial prin radacini. Folosirea unui erbicid eficient este esentiala pentru a avea o recolta bogata, si pentru a nu se pierde o mare parte din plantele cultivate. Erbicidarea postemergenta se poate efectua cu erbicide selective, in functie de buruienile care trebuie combatute, precum Nico 40 SCAmino 600 SL sau Titus Plus.

Dozarea erbicidelor se face in functie de gradul de imburuienare si in functie de continutul solului, dar este important sa se respecte indicatiile producatorului.


tractor-porumb

Importanta erbicidelor in cultura porumbului

 Nu doar volumul recoltei are de suferit din cauza imburuienarii excesive, ci si calitatea acesteia. Pe langa faptul ca se pierd foarte multe plante de cultura, calitatea boabelor de porumb cultivate nu este la aceleasi standarde care s-ar obtine dintr-un sol tratat cu erbicid, pentru a combate buruienile. Acest lucru influenteaza foarte mult valoarea recoltei si rentabilitatea acesteia.

Conform specialistilor in domeniul agriculturii, sensibilitatea culturii de porumb fata de imburuienare incepe o data cu stadiul de 3 frunze. Atunci este momentul in care planta isi programeaza genetic potentialul de productie. Daca in acest stadiu cultura de porumb este infestata cu buruieni, planta nu isi va mai urma cursul genetic obisnuit, ci pe acela de perpetuare a speciei. Prin urmare, productiile obtinute vor fi mult diminuate calitativ, nu numai cantitativ.

Deoarece un tratament postemergent nu se poate aplica intotdeauna la momentul potrivit si astfel se pierde cultura de sub control, tratamentele preemergente asigura un control timpuriu al raspandirii buruienilor si mentinerea unei igiene culturale si selectivitate pentru cultura.

In concluzie, folosirea combinatiei potrivite de erbicide poate imbunatati mult calitatea culturilor de porumb si asigura eficienta, rentabilitate si un volum mare de recolta.

sursa-blogulagricultorului.wordpress.com

Utilizarea erbicidelor in cultivarea porumbului
Distribuie articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Derulează în sus