Importanta culturii cepei
Ceapa se cultiva pentru bulbi, tulpina falsa si frunzele sale care se consuma in stare cruda, alaturi de alte alimente – branza, paine, slanina, etc. De asemeni, se consuma sub forma de salata alaturi de alte legume – castraveti, laptuca , tomate . Este foarte des utilizata si in mancauri gatite. Datorita actiunii bactericide a fitoncidelor pe care le contine ceapa, aceasta legume se intrebuinteaza la pastrarea unor alimente, la dezinfectarea semintelor , iar ca medicament se aplica la tratarea arterio-sclerozei.
Ceapa contine mult zahar, pana la 6,5 – 8%, uneori si mai mult, precum si cantitati apreciabile de substante albuminoide (1,3 – 1,9%), din care cauza poate fi considerate ca un aliment foarte valoros. Se remarca absenta completa a amidonului. Proprietatile condimentare ale cepei, atat de apreciate in alimentatie, se datoreaza mirosului caracteristic imprimat de un ulei volatile care contine sulfura de alil.
Originea si raspandirea cepei
Ceapa este o legume cunoscuta de foarte multa vreme fiind cultivate de cateva mii de ani inaintea erei noastre. Se presupune ca ceapa este originara din Asia Occidentala. Este cert faptul ca si azi creste in stare spontana in Iran, Afganistan, Caucaz. La inceput ceapa a fost cultivate in China, Iran si regiunea Marii Mediterane. Cele mai multe date mentioneaza ca in Egipt, ceapa se cultiva pe suprafete foarte mari si se bucura de o buna aprecire printre plantele de cultura. In tara noastra, ceapa este raspandita peste tot, cultivandu-se atat in regiunile de ses, cat si in cele de deal, sau chiar in cele de munte.
Caractere botanice si particularitati biologice ale cepei
In conditiile din tara noastra ceapa este o cultura bienala sau trienala. In anumite conditii de cultura (in lipsa luminii) perioada de fructificare poate sa se prelungeasca si mai mult. In cazul cepei bienale, in primul an se obtin bulbii pentru consum, care, plantati in anul urmator formeaza tije florale, inflorescente, fructe si seminte. La ceapa trienala, in primul an se obtin bulbii mici, care poarta numele de arpagic.
Pastrat peste iarna in anumite conditii de temperature si umiditate, arpagicul plantat in anul urmator formeaza bulbi mari, potriviti pentru consum.Plantati in anul al treilea, bulbii de ceapa formeaza tulpini florale si dau seminte.
Semintele de ceapa sunt mici, de forma triedrica, aspre, acoperite cu un tegument tare, de culoare neagra, usor zbarcite. Dimesiunile semintelor sunt: lungimea – 3-4 mm, latimea – 1 – 2 mm, grosimea – 0,5 – 1 mm. Facultatea germinativa este de multe ori scazuta variind intre 30 – 50 – 90% si dureaza 2 – 3 ani. Greutatea a 1000 seminte este de 2,7 – 4 grame. Un gram contine 200 – 275 seminte. Semanate in camp pe tim friguros, semintele rasar abia dupa 3-5 saptamani, iar la temperature de 10-15 grade Celsius in circa 2 saptamani. Daca se umecteaza inainte de semanat intr-o solutie in care s-a introdus acid clorhidric (o lingura de acid la 0,5 litri de apa) semintele rasar in circa o saptamana
Se obseva ca durata facultatii germinative a semintelor de ceapa este foarte scurta. Cercetarile mai noi arata ca pastrarea semintelor de ceapa la temperature mai mici de 4 grade Celsius si a reducerii procentului de umiditate pana la 6,3 facultatea germinativa se pastreaza pana la 17 ani. Patrarea semintelor la temperature scazuta are ca rezultat o scadere apreciabila a perioadei de vegetatie a plantelor.
Rasarirea cepei
Imediat dupa incoltire, la suprafata pamantului nu apare varful cotiledonului, ci mijlocul acestuia, sub forma unei indoituri (genuchi); varful ramane inca ingropat in pamant, legat de samanta. Pe masura ce creste planta se indreapta treptat, continuand sa pastreze in varf tegumentul semintei din care a rasarit. In acest moment semanatura de ceapa pare a fi presarata cu seminte de culoare neagra.
Dupa cel mult o saptamana de la rasarire apare prima frunza adevarata, continuandu-se la interval de 3-5 zile formarea altei Frunze. Frunza cea noua se formeaza in interiorul frunzei anterioare, pe care o strabate si formeaza impreuna tulpina falsa a cepei. Cand apar frunzele, cotiledoanele se usuca, astfel incat cultura de ceapa pare ingalbenita. Acest fenomen este, prin urmare, firesc si nu reprezinta altceva decat faza de trecere de la moartea cotiledoanelor la formarea frunzelor normale.
Uneori din cauza semanatului prea adanc sau a formarii crustei la suprafata solului, cotiledonul, al carui varf este solidar cu samanta, nu si poate scoate varful din pamant, nu se poate indrepta. In astfel de cazuri, in urma cresterii continue a genunchiului, de multe ori este smulsa radacina plantei, astfel incat in foarte scurta vreme, planta moare.
In acelasi timp cu germinarea semintelor apare si radicela care traieste pana la aparitia primei frunze normale. In acest moment se formeaza discul (tulpina) tinerei plante pe care apar 30-60 radacini fasciculate.
In primele faze dupa rasarire, plantele cresc foarte incet. In acest moment este nevoie ca planta sa fie irigata si prasita . Mai tarziu plantele isi dezvolta un aparat asimilator bogat, trecand apoi la formarea bulbului. Cresterea bulbilor are loc datorita ingrosarii in urma depozitarii substantelor de rezerva in partea inferioara a frunzelor. Pe masura acumularii acestor substante, frunzele se ingroasa mereu si prin aceasta se mareste si bulbul. Frunzele carnoase de culoare alba (la unele soiuri vanata sau roscata) au si rolul de a proteja de frig si seceta mugurii din interiorul bulbului. Dupa incetarea formarii de noi frunze verzi, cresterea bulbului continua un timp oarecare, din cauza ca mugurele vegetativ central formeaza noi frunze ingrosate. La inceput creste mai intens partea exterioara a bulbului, iar spre maturitate creste mai accentuat regiunea central. Aceasta crestere se face sip e socoteala consumarii substantelor de rezerva din frunzele exterioare, care sunt secatuite, pana la uscare.In timpul cresterii, in bulb si Frunze se depoziteaza cantitati insemnate de zahar. Pe masura ce bulbul ajunge la maturitate continutul de zahar al frunzelor verzi scade, crescand in schimb cel din bulb. Paralel cu aceasta se schimba si raportul zaharurilor.
Marimea bulbilor de ceapa depinde de factorii de vegetatie si de agrotehnica aplicata. Prin semanatul des intr-un sol cu fertilitate mijlocie se obtin bulbi mici (arpagic) care in anul 2 vor deveni bulbi pentru consum. Prin semanatul rar, intr-un sol bogat si cu umiditate suficienta, se obtin bulbi pentru consum in acelasi an. De asemenea, prin producerea prealabila de rasad si plantarea acestuia intr-un sol bogat, in conditii de irigatie, se pot obtine bulbi si mai mari, buni pentru consum, in primul an de cultura.
Bulbul de ceapa
Are forma mai mult sau mai putin apropiata de cea sferica, diind format din mai multe camasi sau tunici suprapuse. La partea inferioara a bulbului se gaseste un disc turtit, care este tulpina propriu-zisa a plantei. Pe disc in interiorul bulbului se formeaza unul sau mai multi muguri denumiti INIMI care vor da nastere la tulpini florael. Numarul mugurilor este mai mare la la soiurile de tip ceaclama decat la cele de arpagic. Tot pe disc se insera frunzele modificate, carnoase ale bulbului, care sunt de 2 feluri: unele imbraca mugurii formand un fel de con, iar altele imbraca impreuna toate conurile (mugurii) formand bulbul propriu-zis. La exterior bulbii de ceapa sunt acoperiti cu frunze subtiri membranoase uscate, tunici externe, a caror culori variaza cu soiul de ceapa. In frunzele carnoase sunt depozitate substante de rezerva cu ajutorul carora planta poate sa formeze tulpini florale si sa fructifice.
Frunzele cepei
Frunzele propriu-zise (normale ) ale cepei sunt alungite, tubuloase cu varful mai mult sau mai putin ascutit, acoperite cu un strat de ceara. In partea inferioara ele se ingroasa foarte mult. Pe partea inferioara a discului se gasesc radacini fasciculate care sunt foarte subtiri. La bulbii de 2 ani, pe partea inferioara a discului se observa un calcai, care este format din tesuturi moarte si care impieduca accesul apei in disc si formarea prea devreme a radacinilor. La ceapa bienala bulbii ajung la marimea normal in primul an de cultura. Bulbii alesi pentru producerea de samanta trebuie pastrati peste iarna in astfel de conditii, astfel incat in anul urmator sa dea un numar cat mai mare de tulpini florale si ca urmare, sa obtina o mare cantitate de seminte. In mod practice pastrarea se va face la o temperature constanta de 8-12 grade Celsius si in conditii de umiditte atmosferica de 75%. Bulbii de ceapa destinati consumului trebuie pastrati in general al o temperatura constanta apropiata de 0 grade Celsius.
sursa-semplus.ro